@dicVeritas
D.I.C. Veritas

#OnThisDay 1895 - Рођен Игњат Јоб (Дубровник, Аустроугарска, 28.03.1895 - Загреб, Краљевина Југославија, 28.04.1936), српски сликар позног медитеранског експресионизма.

У Дубровнику је похађао школу, коју је прекинуо 1910. године. Са старијим братом Цвијетом, основао је аматерску казалишну дружину у Дубровнику и глумио у представама Бој на Косову и Смрт мајке Југовића 1912-1913). Касније ће бити и глумац у Трифковићевом позоришту у Нишу. Аустријске власти га хапсе због национализма, прво 1912, а затим 1914. године (старији брат Цвјетан је погинуо као добровољац у српској војсци за време Првог светског рата) и смештају у затвор у Шибенику, а касније у душевну болницу.

У Загребу је судирао сликарство у Привременој вишој школи за умјетност и умјетнички обрт (1917-1920) и још једном на истој (1935), али сада са називом Академија ликовних умјетности. Боравио је и стварао у Ламбади, Загребу, Риму, Напуљу и Каприју, Београду, Кулини, Супетру на Брачу, Сплиту, Лумбарди и Комижи, затим опет у Београду и Загребу.

Заједно са својим колегама Петром Палавичинијем и Бранком Поповићем, Јован Бијелић је 1926. године формирао групу „Облик“ коме приступају: Петар Добровић, Живорад Настасијевић, Тома Росандић, Вељко Станојевић, Сретен Стојановић, Сава Шумановић и Марино Тартаља као чланови оснивачи, а касније овој групи приступају: Игњат Јоб, Зора Петровић, Иван Радовић, Мате Размиловић, Ристо Стијовић, архитекта Драгиша Брашован.


via Twishort Web App

Retweet Reply
Made by @trknov